Niedzielne śniadania zawsze dają mi dużo do myślenia- w szczególności wtedy gdy jedną nogą mam już wyjść z łóżka a drugą jeszcze chętnie pospałabym -tak może z godzinkę. Ale co z tego jak nad głową stoi dwulatek, który próbuje Cię obudzić na różne sposoby, zaczynając od tych delikatnych całusów, przytulań, powoli kończąc na bardziej brutalnych np. wkładaniu palców do oka i krzycząc, że chce jeść! Od czasu kiedy pamiętam, co niedzielę, staram się serwować na śniadanie same pyszności, wszystko po to aby dogodzić dość wymagającemu podniebieniu Lenki- bo czego się nie robi dla swoich dzieci :)
Chciałabym aby te niedzielne śniadania zawsze były wyjątkowe i tylko nasze, a za kilkanaście lat wspominała wszystkie te wspólne chwile z uśmiechem na twarzy.
Jogurtowo- kokosowe bułeczki z kruszonką i konfiturą KROKUS jak od Babci
Składniki
30 g świeżych drożdży
180 g Jogurtu naturalnego
ok 100 ml ciepłego mleka
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
450 g mąki pszennej
50 g wiórków kokosowych
30 g cukru
60 g masła
1 żółtko
Jajko do posmarowania bułek
Wybrałam pyszną konfiturę KROKUS z moreli oraz czerwonej i czarnej porzeczki, która przypomniała mi smak tej babcinej konfitury z dzieciństwa:
Kruszonka
3 łyżki mąki 2 łyżki cukru, 2 łyżki masła - wszystko razem połączyć do uzyskania kruszonki
Drożdże rozpuść w łyżce wody o temp. pokojowej. Masło roztopić i ostudzić. Wszystkie suche składniki połącz, dodaj jogurt, masło, żółtko i drożdże. Za pomocą miksera z hakiem połącz wszystkie składniki powoli wlewając ciepłe (ale nie gorące!) mleko. Mleka dodawaj do momentu aż ciasto będzie miękkie i elastyczne a pod wpływem dotknięcia wróci do swojej objętości. Delikatnie podsyp mąką uformuj kulę i przełóż do miski i odstaw do wyrośnięcia na ok. godzinę.
z ciasta uformuj bułki delikatnie zrób wgłębienie. Posmaruj jajkiem, nałóż konfiturę i posyp kruszonką. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok 30 min.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz