Strony

poniedziałek, 1 czerwca 2015

Truskawka



Powiem wam że tym buchtą nie potrafię się oprzeć, a na truskawki czekam cały rok!  a te połączenie niebo w gębie! 


buchty to nic innego jak puszyste ciasto drożdżowe gotowane na parze... trochę mąki trochę mleka i drożdży, cukru i masła nic prostszego, dobra dobra nie trzymam już w napięciu i już podam dokładny przepis bo ja to zawsze wszytko na oko..

ok 500g mąki
1/2 łyżeczki soli 
3 łyżki ksylitolu lub zwykłego cukru
20g świeżych dożdży 
kubek ciepłego mleka ok 350ml
3łyżki roztopionego masła 
2 jajka

Do ciepłego mleka dodaję drożdże, cukier i dwie łyżki mąki czekam aż rozczyn zacznie rosnąć, przelewam do miski dodaję dwa jajka, masło i mieszając dodaję mąką do momentu aż ciasto będzie miękkie i puszyste, może być jeszcze lekko lepiące ale to nic, poczekaj ok 30min aż wyrośnie (połóż w ciepłym miejscu, ale pamiętaj drożdżowe nie lubi przeciągów) na stolnicy delikatnie rozwałkuj powycinaj kółka przykryj ściereczką i ponownie poczekaj aż trochę podrosną. Ja paruję kluski w tradycyjny sposób garnek i gaza ok 10-15min. 
W międzyczasie robię mus z truskawek. Kilogram truskawek blendujemy z dwiema łyżkami jogurtu greckiego lub bałkańskiego.

Smacznego A.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz