Strony

niedziela, 16 sierpnia 2015

Przepraszam bardzo.. ale jeśli masz ochotę!



No nie mogę.. zaraz ten blog zmieni się w zupełnie kulinarny! ale no nie mogę się z wami nie podzielić wyjątkowym delikatnym kruchym ciastem z masą z ricotty i borówkami. Ciasto, z resztą jak wszystko z pod mojej ręki wyszło dosłownie przez przypadek! 


Ciasto:
400g mąki
200ml oleju może być też roztopione masło
2 jajka
150g cukru
łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli

Nadzienie*:
500g ricotty
80g cukru
2 żółtka

Dodatkowo:
200g borówek lub innych owoców mogą to być nawet orzechy bądź migdały.

Suche składniki wymieszaj w misce, jajka razem z cukrem ubij na puszystą masę dodaj olej/ lub masło i wymieszaj z suchymi składnikami. ciasto będzie gęste ale po podsypaniu mąką idealnie można rozwałkować. Jedną większą część wyłożyć tortownice wcześniej natłuszczoną i posypaną bułką tartą. Przygotuj masę, wszystkie składniki ubij mikserem i wyłóż na wcześniej przygotowanym cieście posyp wybranymi owocami. Na samą górę wyłóż drugą część ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 40 min.







*nadzienie można zrobić z połowy porcji!

1 komentarz:

  1. A idź mi z tymi twoimi ciastami 🍰 i mi ta książkę wydawaj no

    OdpowiedzUsuń