Nie wiem jak Wam, ale mi znudziły się już typowe schabowe a mój M twierdzi, że obiad bez mięsa to nie obiad. A tym daniem może zajadać się i zajadać dlatego też zdradzam Wam mój sposób na pyszny obiad, który zrobicie w ciągu 25 minut i z całą pewnością zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Schab zapiekany pod beszamelem
6 plastrów schabu
5 pieczarek
250 ml mleka
20g mąki
20g masła
80g ser ementaler
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sałata lodowa/masłowa
musztarda dijon
biały ocet winny
Zaczynamy od beszamelu, w małym rondelku topie masło dodaje mąki i mieszam, dolewam mleka cały czas mieszając, gdy widzę, że beszamel jest gęsty, dodaję ser ementaler starty na drobnych oczkach doprawiam pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
Schab doprawiam solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i podsmażam mięso krótko! (ok. 45sek inaczej będą twarde) z jednej i drugiej strony. Przekładam podsmażone mięso do naczynia żaroodpornego i na tej samej patelni podsmażam pieczarki i doprawiam szczyptą soli. Do beszamelu dodaję sos który wytrącił się w naczyniu żaroodpornym ze schabu oraz podsmażone pieczarki. Sos rozsmarowuje na schabie, posypuje startym serem. I zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min-20min. Podaję posypane natką pietruszki.
Dodatkiem który podbił serce mojego męża jest sałata. Zwykła-niezwykła bo z pysznym sosem.
O to jak go zrobić!
Do małego słoika: 1 łyżka musztardy Dijon, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego. zakręcamy i wstrząsamy. do tego jeszcze łyżka wody, sól i pieprz zamykamy, wstrząsamy i polewamy sałatę!
I tak w ciągu 25 minut mamy pyszny obiad, daj znać gdy wypróbujesz Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz