Strony

sobota, 11 lipca 2015

Makaron z sosem pomidorowo-pietruszkowym z grillowanym kurczakiem

Czasem są takie dni w których zadajesz sobie pytanie które spędza ci sen z powiek... co dziś na obiad. Mając w domu tylko pomidorki cherry, pierś z kurczaka, natkę pietruszki, chilli i makaron można stworzyć coś niesamowitego! Jest to proste danie, nic wymyślnego troszkę pracochłonne, ale uwierzcie na słowo niebo w gębie!




Składniki:
2 kg pomidorków cherry 
1 pojedyncza pierś z kurczaka
natka pietruszki
1/5 papryczki chilli 
2 ząbki czosnku
kromka chleba razowego lub białego
ok szklanki wody
dowolny makaron
łyżka cukru 
sól, pieprz
oliwa z oliwek 
papryka ostra ja użyłam przyprawy deluxe hot spicy


Zawsze zanim przystąpię do jedzenia albo przygotowania posiłku myję porządnie warzywa i owoce tak aby usunąć z nich wszelkiego rodzaju bakterie, pestycydy oraz inne toksyczne chemikalia. Do miski wlewam litr wody i dodaję do niego 2 łyżki kwasku cytrynowego (można użyć octu jabłkowego (pół szklanki)) tak aby pH wody miało odczyn kwaśny 2,5 -3,5 i płucze przez 2/3 min. W następnym kroku do litra wody dosypuję łyżkę sody oczyszczonej tworząc tym samym pH 10-11,5 i płucze przez kolejne dwie minuty. Po całym zabiegu owoce i warzywa płuczemy pod bieżącą wodą. 

Przygotowanie: 
Umyte pomidorki należy pokroić w ćwiartki i dodać łyżkę cukru. Dusić w garnku o grubym dnie tak aby nie przypalić ok 20-30min, gdy pomidorki będą już rozgotowane należy przecedzić przez sito tak aby nie było żadnej skórki oraz pestek. Do naszego koncentratu dodawaj stopniowo wodę tak aby sos nie zrobił się zbyt zbyt rzadki. Do sosu dodaj "środek" kromki chleba i gotuj do rozgotowania, na małym ogniu tak aby sos zrobił się gęsty (w razie potrzeby użyj blendera).Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną pietruszkę, część zostawiam do dekoracji. Doprawiam solą oraz pieprzem. W tym momencie proponuję oddzielić część dla waszych pociech! po oddzieleniu, do dorosłej części dodać pokrojoną w kosteczkę papryczkę chilli. gotować jeszcze przez chwilę. W między czasie na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy z oliwek. Pierś z kurczaka kroję w dużą kostkę przyprawiam solą, pieprzem oraz przyprawą hot&spicy, może być szczypta ostrej papryki. Mięso wrzucam na rozgrzaną patelnie i grilluję. Ugrillowane mięso kroję jeszcze w mniejsze kawałki i dodaje do sosu. 
Makaron ugotować al dente. 
SMACZNEGO!


















2 komentarze: