Strony

niedziela, 20 grudnia 2015

Pierniczki

Święta tuż tuż, w domach powoli czuć zapach świąt, atmosfera świąteczna udziela się już od początku miesiąca zaczynając już od radia i świątecznych pastorałek a kończąc na przeróżnych światełkach, choinkach na ulicach i centrach handlowych. Prezenty zaplanowane, część z Was już pewnie rozmyśla i układa w myślach co będzie się znajdować na wigilijnym stole. Jeśli jeszcze nie jesteście pewni czy zrobić dodatkowe ciasto to powiem Wam szczerze, że nie musicie ale za to musicie zrobić te pierniki!






Od kilku dni zabierałam się za pierniki, w sumie to za pierwszą partię bo znając mojego męża zostanie ona zjedzona w kilka dni! Mam dla Was przepis na najlepsze pierniki jakie kiedykolwiek zrobiłam, jest to najstarszy przepis mojej prababci! Nie są to pierniki które po upieczeniu są twarde i nadają się tylko na choinkę. Są na tyle wyjątkowe, że smak pozostanie na długo w twoich ustach a domownicy będą upominać się o jeszcze!





PIERNIKI PRABABCI

Ciasto:
200 g cukru
2 jajka
200 g miodu
50 g margaryny
450 g mąki
1/3 łyżeczki Amoniaku- jest niezbędny!!
1 opakowanie przyprawy do piernika
płaska łyżeczka sodu oczyszczonej



Masa:
1 kostka masła
1 galaretka cytrynowa
pół szklanki gorącej wody (do rozpuszczenia galaretki)
pół szklanki mleka
2-3 łyżki cukru

Do obtoczenia:
Cukier puder

1. Rozpuść margarynę i ostudź,
2. Jaja razem z cukrem ubij na puszystą masę aż będzie biała, dodaj miód i dalej ubijaj przez jakąś chwilę. 
3. Do dużej miski wsyp mąkę, amoniak, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną. Dodaj masę z jaj i rozpuszczoną margarynę, wszystko delikatnie wymieszaj. 
4. Ciasto będzie się lepić do rąk, więc podsyp odrobiną mąki podziel na trzy równe części, i delikatnie rozwałkuj, ciasto jest miękkie, nawet bardzo miękkie, więc pamiętaj o podsypywaniu mąką! (uwaga nie możesz doprowadzić aby ciasto było twarde!) rozwałkuj na grubość 3-4mm. 
2. Wycinaj kółka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170°. przez ok 8 min do momentu aż będą złociste, (przy wyjmowaniu będą miękkie!).

Masa:
1. W połowie szklanki gorącej wody dokładnie rozpuść galaretkę i odstaw do ostygnięcia, (galaretka musi być zimna ale dalej płynna!)
2. Pół szklanki mleka, nawet odrobinę więcej, zagotuj razem z trzema łyżkami cukru przez ok 20 min od zagotowania- ostudź.
3. Masło utrzyj na puszystą masę.
4. Do masła dodawaj po łyżce zimnej! galaretki na zmianę z mlekiem aż powstanie pyszna delikatna masa!
Tak gotową masą przekładaj pierniki i obtocz w cukrze pudrze on pozwoli na to aby pierniki były miękkie. Na drugi dzień możesz zajadać się pysznymi piernikami.







ps: pierniczki możne przełożyć również powidłami śliwkowymi.

 SMACZNEGO!!!
Czekam na Wasze komentarze! i zdjęcia waszych pierniczków! Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz