Strony

sobota, 27 grudnia 2014

noworoczno-urodzinowe




5 białek ubijam na sztywno ze szczyptą soli, W trakcie ubijania wsypuje cukier puder. W osobnej misce mieszam 25g mąki, 50 g zmielonych orzechów włoskich i 75g mielonych migdały. Do suchych składników dodaję ubite białka i delikatnie mieszam aż do połączenia składników. Masę przekładam do 2 foremek wykładam papierem do pieczenia dwie tortownice. I wkładam do piekarnika 150°C 40 minut. 



Do kremu gotujemy mleko. Ubijam 2 jajka z 100g cukru na puszystą masę cały czas miksując dodając 30g skrobi ziemniaczanej i powoli wlewając mleko. Przelać do garnka i cały czas miksując gotować aż zgęstnieje i będą robić się "bańki" tzn że budyń będzie ugotowany. Uwaga, nie przypalić! dodać 30g masła i odstawić do ostygnięcia budyń musi być zimny.

Na patelnie wrzucam 2 łyżki cukru i łyżkę wody, podgrzewam aż karmel zrobi się złoty wrzucam garść posiekanych orzechów włoskich i podsmażam aż karmel połączy się z orzechami, odstawiamy. Drugą garść orzechów prażymy na suchej patelni i siekamy.

Gdy budyń ostygnie, miksujemy na wolnych obrotach dodając powoli 150g masła nie może być miękkie ani nie za twarde. Do jednej części kremu  dodajemy uprażone orzechy i smarujemy część ciasta przykrywamy drugim blatem ciasta rozsmarowujemy resztę kremu i posypujemy skarmelizowanymi orzechami.

Powiem Wam, że jest to ulubione ciasto mojego M. zrobione specjalnie na Jego zamówienie, mężowi się nie odmawia a ja kocham dla niego piec, uwielbiam jak zachwyca się  i delektuje smakiem.  Jeśli lubicie a raczej uwielbiacie słodkości to ciasto jest idealne. Mocno orzechowe mocno słodkie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz