Dziś polecam pyszne śniadanie z pyszną i ciepłą bułkę wyjętą prosto z piekarnika, świeżym masłem i domową konfiturą!
Pyszna drożdżowa bułka śniadaniowa
400g mąki
szklanka mleka
80g roztopionego masła
jajko
25g świeżych drożdży
4 łyżki cukru
szczypta soli
Zaczyn: do ciepłego mleka dodaj drożdże dwie łyżki mąki i łyżeczkę cukru. Odstaw do ciepłego miejsca aż będzie aktywny.
Mąkę przesiewamy dodajemy cukier, sól, jajko, roztopione masło oraz zaczyn. Wyrabiamy mikserem z hakiem aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i miękkie przy dotknięciu palcem powinno wrócić do pierwotnego kształtu. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 min do momentu podwojenia swojej objętości.
wskazówka: Gdy ciasto będzie twarde dodawaj po łyżce ciepłego mleka, do momentu aż ciasto będzie odpowiednio miękkie
Kruszonka:
2 łyżki masła
3 łyżki cukru
4 łyżki mąki
Wszystkie składniki należy wymieszać.
Ciasto układamy na papierze do pieczenia lub w formie (u mnie silikonowa), smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką. Nagrzać piekarnik do 180º . Wstawić bułkę i piec ok 40-45 min do momentu zrumienienia
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz